Poučme se z citátů mistrů fotografie II. Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Pondělí, 05 Říjen 2009 09:30

Předchozí kapitoly:

Poučme se z citátů mistrů fotografie II.Výroky a citáty... velká to moudra, která ovlivnila nejednu společenskou vrstvu. Babičky si je pročítají nad večerním šálkem čaje, různé galerie jimi vhodně doplňují své expozice a mnozí lidé se jimi nechávají inspirovat v cestě zvané život.

My - fotografové, se z nich snažíme získat "to", co je takovou drobnou esencí, kterou v žádné kuchařce fotografa nenajdeme - cit. O tom, jak je cit důležitý pro vznik jedinečné fotografie pojednává již první díl mé nové série článků nazvaných "Poučme se z citátů mistrů fotografie".

Ohlasy na první díl byly opravdu pozitivní a já Vám za ně moc děkuji. Získal jsem totiž novou a stále potřebnou inspiraci napsat díl druhý. Článek se moc líbil a u mnohých vyvolal "chuť jít fotografovat", což považuji za největší pochvalu, kterou jsem od Vás - čtenářů, mohl získat.

Právě "chuť" je často zdrojem nových a neokoukaných námětů pro Vaše snímky, ze kterých se tak rázem stanou fotografie obsahující, tu slovy nepopsatelnou esenci - cit. Fotografovat bychom měli jít pouze tehdy, když chceme a ne když už nám ostatní říkají: "Chtělo by to nějaké nové snímky, nemyslíš?". To mě rovnou přivádí k dnešnímu prvnímu citátu, nad kterým se společně pokusíme zamyslet.

Poučme se z citátů mistrů fotografie, díl II.:


"I don't go out looking for pictures. I go out, and if something catches my eye, that's reason enough to photograph it."

- Henry Wessel

Přemýšleli jste někdy nad způsobem, jakým chodíte fotografovat? Ne nadarmo se říká, že největší houby najdete při letmé procházce lesem a ne když slídíte po celém lese s košíkem v ruce s myšlenkou, že dnes je určitě ten pravý den a přinesete domů několik kilogramů hub. "Nechodím ven hledat zajímavé záběry. Jdu ven, a pokud mě už něco samo zaujme, je to důvod pro vyfotografování" říká citát Henryho Wessela.

Někteří z nás vyrazí do přírody pouze s jedním cílem - jít fotografovat a hledat zajímavé záběry, kam oko dohlédne. Poté je zřejmé, že když se vrátíte s "prázdnou" a žádný snímek nedosahuje kvalit, jaké jste si vysnili, přijde na řadu zklamání. Zklamání, které Vám již vezme chuť jít fotografovat příště znovu.

Zkuste se k fotografování postavit jinak: Je krásný den? V očích Vaší milované osoby vidíte, že by chtěla vyrazit ven jen tak na procházku? Tak jí tu procházku dopřejte s tím, že ten fotoaparát, který Vám visí na krku, máte jen z důvodu "co kdyby". Nesnažte se cíleně hledat "fotografii roku". Jste přece na procházce s Vaším miláčkem, ne? Nasajte do sebe tu kouzelnou atmosféru všeho kolem sebe a uvidíte, že třeba právě v tu chvíli se Vám před očima naskytne scenérie, kterou byste při cíleném "skenování" svého okolí přehlédli a vznikne jedinečná a neplánovaná fotografie...


"You can’t make a great musician or a great photographer if the magic isn’t there."

- Eve Arnold

Tento výrok nám poskytne odpověď na to, co v předchozím případě vedlo ke vzniku té "jedinečné a neplánované" fotografie při letmé procházce s Vaší milovanou osobou. "Nemůžete vytvořit skvělé hudební dílo nebo fotografii, pokud tam chybí kouzlo". Mnozí již správně tuší - klíčovým slovem v této větě je "kouzlo".

Kouzlo okamžiku, které každý z nás prožívá, když fotografuje, nebo se jen tak prochází... Popsat ho slovy, nelze. Musíte ho vycítit a  věřte mi - poznáte, kdy je ten pravý okamžik se stoprocentní jistotou. Obklopí Vás, dodá Vám energii, sílu a inspiraci, která podnítí Vaši kreativitu... Pokud si stále nebudete jistí, vyčkejte na diváky do té doby, než budou pozorně prohlížet Vaše fotografie. Z jejich výrazů poznáte, zdali se Vám to "kouzlo" opravdu povedlo přenést na snímače Vašich fotoaparátů a Vy jste proměnili ten okamžik na nikdy nestárnoucí fotografii.

 

"A true photograph need not be explained, nor can it be contained in words."

- Ansel Adams

"Opravdová fotografie nepotřebuje vysvětlení a také nemůže být popsána slovy". Ve svém životě jsem spatřil pouze několik fotografií, nad kterými jsem se opravdu na dlouho pozastavil a nechal je jen tak promlouvat ke své duši a navíc jim plně rozuměl. Jestli se Vám někdy podaří zachytit fotografii natolik poutavou, můžete si být jistí, že právě o ní tento citát Ansela Adamse pojednává.

V takovém případě bude pro Vás nemožné fotografii prezentovat vlastním způsobem. Nenajdete vhodná slova, která by ji mohla popsat a je to naprosto zbytečné. Taková fotografie předá divákům vše, co Vy byste nikdy nedokázali vyjádřit jakýmkoliv jazykem. Nepotřebuje žádný komentář, začne si žít vlastním životem, ovlivňuje tvorbu ostatních a stává se tak inspirací a zároveň tím, co by "true" (pravá) fotografie měla v sobě mít zakomponováno... Není právě toto důvod, proč je fotografování tak krásným koníčkem?

 

"Wherever there is light, one can photograph."

- Alfred Stieglitz

V mém posledním článku o fotografické technice - v tomto případě odrazných deskách, se zmiňuji o světle, jakožto hlavním vyjadřovacím prostředku fotografů. "Kdekoliv je světlo, můžeme fotografovat" říká krátce, avšak pravdivě tento citát. Analogicky pro malíře by se mohlo napsat: "Když jsou barvy, můžeme malovat". Musíme však být velmi opatrní při výkladu tohoto citátu.

Fotografovat cokoliv, jen když je světlo, je rozhodně špatná myšlenka. Co však chtěl podle mě tento výrok říci, je fakt, že i když se nám nezdá, že by okolní krajina či prostředí stálo za fotografování, měli bychom se rozhlédnout pozorněji a zkoušet hledat skryté výzvy pro naše zrcadla s pamětí. Můžete si být jistí, že pokud "je světlo", tak není žádné místo méně zajímavé než jiné. Jen prostě to "ukryté" Váš hledáček ještě nenašel a proto můžu poradit pouze jediné: Buďte trpěliví a nevzdávejte se bez boje! Kdekoliv je přece světlo, je možné fotografovat.

 

"When photographing, turn around, your best picture might be behind you."

- David Huffines

Poslední citát částečně navazuje na předchozí: "Když fotografujete, zkuste se otočit, nejlepší fotografie se může skrývat právě za Vámi". Znáte ten pocit, když se dostanete na nějaké vysněné místo a Vaše oči upoutá "ideální" záběr? S vidinou neopakovatelné fotografie začnete rychle uvádět do provozu veškeré vybavení a fotografovat desítky snímků s různými nastaveními, abyste si pak vybrali ten optimální. Osobně vím, jak Vás takový okamžik dokáže pohltit. Přestanete vnímat vše kolem sebe a soustředíte se pouze a jen na svůj hledáček, již na stativ upevněného, fotoaparátu.

Co když ale někde v blízkém okolí, třeba i jen za Vašimi zády, se ukrývá ještě lepší záběr? Rozhlédli jste se pořádně a prozkoumali všechny možnosti v místě, kde fotografujete? Nebo jste se nechali zlákat euforií, která zastínila všechny Vaše smysly při prvním pohledu?

Tyto otázky byste si měli klást sami vždy, když dorazíte na to své "vysněné" místo. Odložte svůj fotobatoh, v klidu si projděte okolí a rozhlédněte se doslova na všechny strany a až poté si připravte fotoaparát a nechejte se unášet na vlnách pocitů, které Vám fotografování nabízí...

 

V příštím díle na shledanouTento citát byl, myslím si, vhodnou tečkou za druhým dílem série článků o úvahách nad citáty mistrů fotografie. Opět budu moc vděčný za jakékoliv Vaše názory, ať už ke článku či samotným citátům.

Kdy se uvidíme příště? To sám nevím, univerzitní semestr započal a je v plném proudu. Nelze očekávat jeden článek za druhým, jako to bylo o prázdninách, ale občasné napsání několika řádků - pro Vás fotografy, bude nadále takovou příjemnou relaxací od školních aktivit. Na testy fotografické techniky však určitě čas nebude. Pokud vyjde nějaký článek, tak s největší pravděpodobností právě pokračování "Poučme se z citátů mistrů fotografie".

Nakonec bych Vám rád popřál krásné světlo pro fotografie plné kouzelných okamžiků a vzpomínek při jejich pořizování. Využijte každé příležitosti, kterou Vám podzim nabídne a nechte se unášet na vlnách pocitů uspokojujících Vaši touhu po fotografování...

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).


Další mé články: