Kood GT1 - "light" tabák, který zdraví neškodí Email
Napsal uživatel Michal Srna   
Pondělí, 17 Srpen 2009 09:30

Ministerstvo fotografování varuje:

"Použití tabákového filtru Kood GT1 může trvale zpestřit Vaše fotografické výsledky. Při nevhodné aplikaci však Vaše fotografie naopak zhorší!"

Každý fotograf myslící to s fotografováním alespoň trochu vážně se již zajisté setkal s "kreativním" tvůrčím přístupem k fotografii pomocí přechodových filtrů. K základní fotografické výbavě tak patří nejčastěji používaný šedý přechodový filtr, který dokáže ztmavit světlou oblohu, zvýší její dramatičnost a zabrání i jemným přepalům mraků při současné správné expozici spodní části snímku.

Osobně považuji šedé přechodové filtry za klíčovou část vzniku dramaticky poutavé fotografie, která zaujme oko nejednoho diváka. Do "kreativní" fotografie nespadají pouze šedé přechodové filtry. Vedle šedých přechodových filtrů můžeme u výrobců najít i jiné - tabákové, oteplující, "simulující" barvy západu Slunce a desítky dalších...

Pokud používáte přechodový filtr, ať už pouze šedý, tak Vám nebude cizí slovo Cokin. Francouzská firma Cokin se vryla do paměti všech fotografů výrobou plastových přechodových filtrů. Vryla se však do paměti i cenou za své filtry, díky které jeden filtr stojí přes 500 Kč a to je důvod, proč většina fotografů používá pouze standardní šedý filtr.

Plně tomu rozumím - i mně se nevyplatí investovat přes půl tisíce Kč za filtr, který použiji párkrát do roka. Cenovou bariéru mezi fotografy a firmou Cokin se snaží prolomit anglická firma Kood - daří se jí to! Na jeden její produkt z řady přechodových filtrů je zaměřen tento článek - velkoformátový světlý tabákový filtr Kood GT1.

Ptáte se, čím může být tak zajímavý i pro uživatele šedého přechodového filtru ze systému Cokin? Čtěte dál a hned se to dozvíte...

Kood GT1 - po aplikci - před aplikací filtru

Kood GT1 - levný tabákový filtr i pro nekuřáky (snímek s filtrem / bez filtru)

"Balení" tabáku

Filtr Kood GT1 s přesným typovým označením "Light Tobacco Gradient" není zase tak lehké v České republice sehnat. Po trochu delším hledání jsem filtr k plné spokojenosti pořídil na internetovém obchodě Bé Foto za cenu 330 Kč včetně DPH (08/2009). Jak vidíte, cena je to opravdu příjemnější než u filtrů Cokin, kde tabákový filtr v ekvivalentní velikosti pro systém "P" vyjde bezmála na 600 Kč.

Filtr je zabalen pouze v plastovém pouzdře a je zasunutý mezi dvěma tvrdými papíry, sloužícími zároveň jako produktový popis.

Kood GT1 a balení

K filtrům Kood nedostanete krabičku jako u filtrů firmy Cokin, plastové pouzdro však filtr ochrání také

 

Zadní strana balení filtru Kood GT1Nízká cena nejde naštěstí na úkor kvality - firma Kood sídlí v Londýně ve Velké Británii a filtry nejsou "Made in China", jak by si mohli někteří myslet díky nižší ceně, nýbrž o výrobu se stará továrna sídlící v Japonsku. Některé filtry na sobě nesou prý i označení Made in Great Britain.

Filtr Kood GT1 je stejně jako všechny filtry firmy Cokin vyroben z optického plastu. Lze sehnat i filtry skleněné, které jsou samozřejmě kvalitnější a nejsou tak náchylné na poškrábání (jsou však o dost křehčí) - o jejich výrobu se starají firmy Lee či HiTech, který se však zabývá i výrobou levnějších "plastových" filtrů. Skleněné filtry se bohužel pohybují v cenové relaci několika tisíců a jsou tak vhodné spíše pro profesionální použití.

Hned na začátek tohoto článku bych tedy rád upozornil - zacházejte s filtrem z optického plastu velmi šetrně a pokud možno, tak jej držte pouze z boku, jak můžete vidět na poslední fotografii v tomto článku! Filtr velmi snadno "sejme" Váš otisk prstu a je pak obtížné jej vyčistit, abyste zároveň svůj filtr nepoškrábali.

Tato rada platí jak pro filtry Kood, tak pro filtry Cokin.

 

 

Proč se vyplatí filtr Kood GT1 i pro stávajícího uživatele filtrů Cokin?

Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď - rozměry. Filtry Kood jsou oficiálně kompatibilní s držáky filtrů od Cokinu. Pokud používáte systém filtrů Cokin série "P" - tedy držák Cokin P P250, tak Vám budou do něj bez problému pasovat i všechny filtry od Koodu ze série VF (velkoformátové). Kood přímo na svých stránkách nazývá tuto sérii jako "P size" 84 mm filtry (šířka).

Díky tomu můžete libovolně kombinovat své Cokin filtry s filtry Kood a nemusíte přitom vlastnit dva typy držáků - postačí pouze ten od Cokinu. Pokud ještě nevlastníte držák žádný, doporučuji koupit držák od Koodu pro VF filtry (kompatibilita s "P" filtry od Cokinu) - je levnější. Nezapomeňte také na redukční kroužek, na který se držák nasazuje a který se šroubuje do závitu Vašeho objektivu.

Na následující fotografii se můžete sami přesvědčit o rozměrech filtru Kood GT1, jehož šířka odpovídá filtrům Cokin "P" - 84 mm.

Kood GT1 - rozměry

Rozměry filtru Kood GT1 [cm]

 

Zde již vidíte držák Cokin P P250 nasazený přes kovový kroužek pro závit 67 mm u mého objektivu:

Držák na filtry Cokin i Kood P P250

Pro uchycení filtru Kood GT1 lze použít i držák filtrů Cokin ze série "P" - Cokin P P250

 

A zde můžete vidět "důkaz místo slibů" - filtr Kood GT1 zasunutý v držáku od Cokinu:

Držák Cokin P P250 s filtrem Kood GT1

Filtr Kood GT1 usazený v držáku Cokin P P250

 

Tabákový efekt v praxi

Všechny potencionální zájemce o barevné přechodové filtry zajímá nejvíce efekt na výslednou fotografii. Stane se opravdu obyčejný snímek, snímkem kreativním? Na to má každý fotograf jiný názor - já se však pokusím Vám ukázat názorně vliv filtru Kood GT1 na standardní fotografovanou scénu s horizontem v dolní třetině snímku.

Tři následující ukázky byly provedeny všechny se stejnou expozicí - čas 1/100s, clona f/11 a byly na ně aplikovány stejné úpravy při vyvolávání z formátu RAW. Nemůže tak dojít ke zkreslení barev a jasů odlišnou expozicí snímku či odlišným nastavením chromatické teploty (white balance):

Bez filtru

Fotografie bez filtru

 

S filtrem Kood GT1 - málo zasunutý

Fotografie s nasazeným filtrem Kood GT1 - málo zasunutý

 

S filtrem Kood GT1 - hodně zasunutý

Fotografie s nasazeným filtrem Kood GT1 - hodně zasunutý

 

Tabákový efekt filtru je i u "light" verze dost silný, takže verzi "dark" v podobě filtru Kood GT2 nedoporučuji. Osobně používám tento filtr pouze příležitostně a to v pozici "málo zasunutý", aby u některých snímků navodil požadovanou atmosféru. Filtr Kood GT1 nijak nemění barvy snímku v "netabákové" oblasti a ani nezhoršuje ostrost a tím i výslednou kvalitu snímku tak, aby to bylo pro běžného diváka pozorovatelné. V tomto směru můžu filtr Kood GT1 bez problému doporučit.

Závěr - všeho s mírou!

Nového majitele filtru přechodový efekt obarvující oblohu do tabákové a navozující atmosféru divokého západu či vyprahlého koutu Mexika jistě ohromí. Na rozdíl od šedých přechodových filtrů, které se hodí prakticky všude, kde chcete zvýšit dynamický rozsah snímané scény, je použití tabákového filtru Kood GT1 na pováženou.

Před použitím tohoto filtru se prosím nejdříve zamyslete a položte si otázku: "Má použití tabákového efektu při snímání této scény opravdu význam?" Pokud si budete jistí, že vhodně dokresluje atmosféru snímku, tak jej použijte. V jiném případě se soustřeďte raději na kompozici a filtr uložte do brašny.

Tím  nechci říci, že nákup filtru Kood GT1 je zbytečnou investicí - naopak, fotografování není přece o aplikování desítek filtrů ve Photoshopu, nýbrž o tom, že dokážete vyfotografovat snímek s použitím všech dostupných prostředků takový, jaký chcete a v počítači již provedete pouze finální úpravy.

Kood GT1 - ano či ne?

Pečlivě si rozmyslete, kdy tento filtr použijete!

Pokud se Vám můj článek líbil a chcete být informováni o nových článcích na tomto webu, můžete využít služby RSS.

Zároveň ocením, pokud článek doporučíte i ostatním pomocí linkovacích tlačítek zde na konci článku (podporován je Facebook, Twitter, Linkuj a další).


Další mé články: